3 Paragrafen

3.2 Weerstandsvermogen en risicobeheersing

Kengetallen

Het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeente (BBV) schrijft voor dat gemeenten een aantal kengetallen in de paragraaf weerstandsvermogen en risicobeheersing van de begroting en de jaarstukken opnemen. Dat zijn: de netto schuldquote, de netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen, de solvabiliteitsratio, de structurele exploitatieruimte, de grondexploitatie en de belastingcapaciteit. De kengetallen maken het de leden van de gemeenteraad gemakkelijker om inzicht te krijgen in de financiële positie van hun gemeente.

In het BBV zijn geen te behalen minimum of maximum waarden opgenomen. Wel heeft de provincie Noord Holland, als financieel toezichthouder, zogenaamde signaleringswaarden gedefinieerd. Deze signaleringswaarden moeten worden gezien als een hulpmiddel om het risico per kengetal in te schatten. De provincie onderscheidt drie categorieën, namelijk A: minst risicovol, B: gemiddeld risico en C: meest risicovol.

Netto schuldquote
De netto schuldquote geeft inzicht in het niveau van de schuldenlast ten opzichte van de eigen middelen. Het geeft zodoende een indicatie in welke mate de rentelasten en aflossingen op de exploitatie drukken.

Ten opzichte van 2021 heeft de netto schuldquote zich verbeterd. De belangrijkste redenen hiervan zijn een toename van het saldo in de schatkist (€ 7 miljoen) en een hoger bedrag aan voorfinanciering waardoor het bedrag wat nog van overheidslichamen te ontvangen is is gestegen (€ 7,5 miljoen). Bij min of meer  gelijkblijvende baten betekent dat een verbetering van de netto schuldquote.

Netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen
Omdat bij leningen onzekerheid kan bestaan of ze allemaal worden terugbetaald, wordt bij de berekening van de netto schuldquote onderscheid gemaakt in het kengetal inclusief en exclusief de doorgeleende gelden. Op die manier wordt duidelijk wat het aandeel van de verstrekte leningen in de exploitatie is en ook wat dat betekent voor de schuldenlast.
De wijze van berekening van de netto schuldquote gecorrigeerd voor alle verstrekte leningen is gelijk aan de netto schuldquote, met dien verstande dat bij de financiële activa ook alle verstrekte leningen worden opgenomen.

De toelichting die is gegeven bij de netto schuldquote is ook van toepassing op de netto-schuldquote voor alle verstrekte leningen, waarbij geldt dat de koop van de aandelen in Afvalsturing N.V. heeft een positief effect op dit kengetal.

Solvabiliteitsratio
De solvabiliteitsratio geeft inzicht in de mate waarin Aalsmeer in staat is aan haar financiële verplichtingen te voldoen: het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal.

Na voorstel voor resultaatbestemming neemt het eigen vermogen van Aalsmeer ten opzichte van ultimo 2021 toe. Omdat het balanstotaal verhoudingsgewijs meer toegenomen is door het aantrekken van een langlopende geldlening in februari 2022 is de solvabiliteit iets gedaald.

Structurele exploitatieruimte
Dit kengetal is van belang om te kunnen beoordelen welke structurele ruimte een gemeente heeft om de eigen lasten te dragen, of welke structurele stijging van de baten of structurele daling van de lasten daarvoor nodig is. Voor de beoordeling van het structurele en reële evenwicht van de begroting wordt onderscheid gemaakt tussen structurele en incidentele lasten. 
Net als in de begroting 2022 en de jaarstukken 2021 is deze ratio positief.  

Grondexploitatie
Het financiële kengetal “grondexploitatie” geeft aan hoe groot de grondpositie (boekwaarde) is ten opzichte van de jaarlijkse baten.
De boekwaarde van de gronden geeft weer of een gemeente veel middelen heeft gestopt in haar grondexploitaties. Dit geld moet namelijk nog terugverdiend te worden.

Door grondverkopen in 2022 in de Hornmeer is het saldo bouwgronden in exploitatie ten opzichte van 2021 gedaald. Dit zorgt voor een verbeterde uitkomst van deze ratio ten opzichte van vorig jaar.

Lokale woonlasten (belastingcapaciteit)
Dit kengetal geeft inzicht in hoe de belastingdruk van de gemeente zich verhoudt ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Een percentage onder de 100% betekent dat de belastingdruk van Aalsmeer lager is dan het landelijk gemiddelde. Het Coelo publiceert ieder jaar de totale woonlasten in de Atlas van de lokale lasten. Onder de woonlasten worden verstaan de OZB, de rioolheffing en reinigingsheffing voor een woning met gemiddelde waarde in de gemeente.

Door een daling van de gemiddelde woonlasten 2022 van een gezin ten opzichte van het landelijk gemiddelde is de uitkomst van deze ratio verbeterd. Een toelichting op de ontwikkeling van de lokale woonlasten is opgenomen in de paragraaf lokale heffingen (lokale lastendruk) van deze jaarstukken.  

In de onderstaande tabel worden de kengetallen en de bijbehorende signaleringswaarden getoond. Aalsmeer scoort met uitzondering van op het kengetal belastingcapaciteit een score A - Minst risicovol. 

Kentallen weerstandsvermogen en risicobeheersing

A

B

C

Rekening 2021

Begroting 2022

Rekening 2022

1. Netto schuldquote

< 90%

90 - 130%

> 130%

28

51

12

2. Gecorrigeerde netto schuldquote

< 90%

90 - 130%

> 130%

27

49

8

3. Solvabiliteit

> 50%

20-50%

< 20%

54

45

51

4. Grondexploitatie

< 20%

20 - 35%

> 35%

15

19

7

5. Belastingcapaciteit

< 95%

95-105%

> 105%

115

114

102

6. Structurele exploitatieruimte

> 0%

0%

< 0%

3,3

1,8

5,4

Deze pagina is gebouwd op 07/12/2023 16:34:51 met de export van 07/12/2023 16:26:21